Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Dosarul transnistrean discutat astazi la…

Dosarul transnistrean discutat astazi la Bucuresti

Vicepremierul Eugen Carpov a întreprins, la 25 noiembrie, o vizită la Bucureşti, la invitaţia ministrului de Externe al României, Teodor Baconschi. În cadrul întrevederii au fost discutate evoluţiile dosarului transnistrean, perspectivele soluţionării acestuia şi progresele în procesul de integrare europeană.

Eugen Carpov a declarat că organizarea reuniunii formale „5+2” de la Vilnius, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2011, va reprezenta o etapă importantă în reluarea de facto a negocierilor oficiale şi stabilirea unui mecanism eficient de identificare a soluţiei durabile pentru conflictul transnistrean, fiind menţionată în context importanţa dinamizării rolului mediatorilor şi observatorilor în acest proces. Totodată, a fost subliniat că reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE de la Vilnius din 6-7 decembrie 2011 va oferi un bun prilej pentru continuarea discuţiilor la subiectul dat.

Şeful diplomaţiei române a reiterat poziţia de susţinere a formatului „5+2” pentru o soluţie viabilă şi definitivă, cu respectarea necondiţionată a principiilor integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova. Cei doi oficiali au convenit asupra continuării şi extinderii dialogului bilateral, inclusiv pe problematica transnistreană.

În cadrul vizitei la Bucureşti, viceprim-ministrul Carpov s-a întreţinut cu vicepreşedintele Senatului României, Cristian Diaconescu, consilierul prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională, Iulian Fota, consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă, Iulian Chifu, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al MAE, Bogdan Aurescu, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile. Oficialii români au subliniat importanţa continuării reformelor interne demarate şi au reconfirmat sprijinul ferm al României pentru perspectiva europeană a R. Moldova şi soluţionarea conflictului din stânga râului Nistru.